News

Algemene informatie bloembollen

News

Algemene informatie bloembollen

door Sabine Geerlings op Jan 23, 2024
Wanneer de winter over zijn hoogtepunt heen is, kondigen de prachtige sneeuwklokjes en krokussen de naderende lente aan. Het zijn de eerste bloemen uit een reeks bolgewassen die uw tuin vrolijke kleuren zullen geven. Middels de onderstaande tips zal u meer plezier beleven van uw bloembollen. Standplaats Afhankelijk van het soort kunt u bloembollen planten in bloembedden, borders of bakken. Plant bollen die kunnen verwilderen het liefst tussen bomen of heesters, waar ze gewoon kunnen blijven staan en zichzelf vermeerderen. Hyacinten en tulpen zet u in groepjes tussen de vaste planten. In mei of juni kunt u de open plekken dan mooi beplanten met éénjarige zomerbloemen. De grond Bloembollen zijn tevreden met elke grondsoort, zolang die maar goed waterdoorlatend is. Maak zware grond wat luchtiger met turfmolm of meng wat compost door de grond. Planten Bloembollen die in het voorjaar bloeien, zoals tulpen, narcissen, hyacinten en crokussen, kunt u planten van half september tot november/december. De soorten die in de zomer of het najaar bloeien, zoals dahlia’s, canna’s en lelies, gaan in het voorjaar de grond in. Bollen worden niet erg diep geplant en dit staat dan ook vermeld op de verpakking. Als stelregel geldt een plantgatdiepte die gelijk is aan driemaal de maximumdiameter van de bol. Er zijn echter zoveel uitzonderingen op de regel, dat daarom beter voorafgaand aan het planten goed bekeken moet worden welke plantdiepte geldt voor het bolgewas dat is aangeschaft. Deze informatie vind je terug op de verpakking. Op ‘t balkon Ook als u geen tuin heeft, kunt u met bloembollen al vroeg de lente inluiden. Plant ze in de bakken waar u in mei de zomerbloeier’s in zet. Zijn bloembollen in de tuin vaak mooier in groepjes van één soort bij elkaar, op een klein balkon kan het juist tot z’n recht komen om diverse soorten te mengen en zo in het voorjaar te genieten van een uitbundige kleurenpracht op de vierkante meter. Wist je dat? De maanden worden op zakjes zaad vaak met Romeinse cijfers aangegeven. I = januari, II = februari, III = maart, IV = april, V = mei, VI = juni, VII = juli, VIII = augustus, IX = september, X = oktober, XI = november en XII = december.
Zomerbloeiers

News

Zomerbloeiers

door Sabine Geerlings op Jan 23, 2024
Slechts een deel van de bevolking weet dat de zomerbloeiende bloembollen heel wat moois met zich mee brengen. Bij bloembollen denkt men veelal aan de voorjaarsbloeiende soorten, zoals narcissen, tulpen en hyacinthen. Maar ook in de zomer kan er volop getuinierd worden met bloembollen om zo doorgaand in het jaar kleur en fleur tot leven te laten komen in de tuin. Deze zomerbloeiende bloembollen staan erg mooi in potten op het terras, maar doen het ook goed in de border of in de vrije grond. Een beperkt aantal soorten zomerbloeiers is winterhard. Plant ze dus na de vorstperiode. Vanaf het vroege voorjaar is er weer volop keuze bij www.Bulbs4you.nl/ Top 5 zomerbloeiers: – Dahlia – Gladiool – Calla – Lelie – Begonia
Waarom je juist nu je bloembollen moet planten voor mooie bloemen in het voorjaar

News

Waarom je juist nu je bloembollen moet planten voor mooie bloemen in het voorjaar

door Sabine Geerlings op Jan 23, 2024
De lente lijkt misschien nog ver weg, maar toch is het juist nu tijd om je bloembollen te planten. Lees hieronder drie redenen waarom je nu moet beginnen met planten! 1: De periode waarin de meeste kwekers en tuin liefhebbers hun bollen planten is tussen half september en half december. Deze periode wordt ook wel de ‘bollenplant tijd genoemd’.Dit komt mede doordat de grond in de herfst nog vrij warm is. Zie het als een warm bedje waarin je de bollen plant, ze worden meteen aan het werk gezet. 2: In de herfst valt er veel regen. De bodem is dus veel vochtiger. Daardoor hebben je bollen minder hulp van jou nodig om goed aan te slaan. Het kost je dus veel minder tijd om je bollen te verzorgen. In de lente zul je aan weer de slag moeten met bewatering om ze te helpen groeien en overleven. 3: Plant nu en geniet later! met een beetje geluk kun je in januari al sneeuwklokjes in je tuin te zien. Daarna volgen de tulpen, narcissen, krokussen, irissen en alle andere lentebloeiers! Zo kun je al vroeg genieten van een kleurrijke tuin. Ben jij overtuigd en wil je aan de slag met het planten van bloembollen? Volg deze stappen om ze juist te planten: Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar. Graaf een gat met een spade of een bollenplanter. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan. Geef wat water Veel succes!