Gratis zending vanaf 50,- binnen NL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Halfzon/Halfschaduw?

Zon, halfzon/halfschaduw en schaduw planten wat betekent dit nu eigenlijk?

Vaak zien we op een plantenetiket staan of de plant van zon, halfzon/halfschaduw of schaduw houdt. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Zonplanten moeten circa 5 uur per dag zon hebben op het warmste gedeelte van de dag.
Halfzon/halfschaduw betekent dat de plant circa 4 uur per dag in de volle zon mag staan en daarbuiten de voorkeur geeft aan (lichte) schaduw.
Schaduwplanten geven de voorkeur aan circa 2 uur (volle) zon per dag en staan de rest van de dag het liefst in de schaduw.

Wanneer een plant in de zon of schaduw kan staan, heeft deze geen specifieke eisen m.b.t. zonlicht en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien (en bloeien).
Een plant die van lichte schaduw houdt, geeft de voorkeur aan een lichte standplek, zonder direct in de felle zon te staan (weerspiegeld licht).
Planten die van gefilterde zon houden, staan het liefst onder een boom, waardoor ze niet direct met het zonlicht in aanraking komen.

Hoe bepaal je waar het meeste zon is in je tuin? De meest handige manier om dit te doen is via Google maps kijken naar waar het noorden is ten opzichte van je huis. Als je bepaald hebt waar het noorden is dan weet je automatisch waar het oosten, zuiden en westen is en weet je waar de zon opkomt, op zijn hoogst staat en waar hij ondergaat. Zo kan je zien waar in jouw tuin de meeste zon is. Wat je natuurlijk ook kan doen is op een heldere zomerdag observeren waar de zon-plekken en schaduwplekken zijn